Aktuellt 2010

 

Året som gått ombord på Sunbeam!

I början av året fick vi fartcertifikat för 5 år och den 25 maj monterade vi dit de nya vanten med jungfrur till stormasten. Nu börjar det att se riktigt bra ut. Talgrepen ska sträckas ytterligare innan det blir helt klart och vevlingar ska upp också.

28 maj kastade vi loss för att gå upp utefter Norrlandskusten för att lägga ut passiva dioxinfällor som lades ut vid Sandarne utanför Söderhamn, vid Stocka /Strömsbruk, vid Svartvik söder om Sundsvall, vid Köpmanholmen, vid Nordmaling, vid Skelleftehamn, vid Luleå (Gussefjärden) och sist vid Seskarö alldeles intill Haparanda. Sunbeam förtöjde där 5 juni på kvällen och låg där på nationaldagen med hissad stor flagga. Blev då uppmärksammat av den lokala tidningen Seskaröbladet som var där och tog bild och gjorde ett litet reportage – se bilaga.

Vi hade sökt dispens från Sjöfartsverket för att kunna göra en kartering ev ett bottenområde utanför Skelleftehamn men fick tyvärr nej. Kändes verkligen konstigt med tanke på att det var högtryck och spegelblankt på havet! Vi missade därmed ett inkomstbringande uppdrag!

Från Haparanda och ner var det sedan meningen att fartyget skulle till fullo bemannas med Sunbeams Vänner. Nu blev det manfall strax innan så det var inte så många som påbörjade seglatsen mot Stockholm igen. Under befäl av Krabban påbörjade man färden söderut och som gick på ett spegelblankt  hav! Vädret hade varit helt fantastiskt under hela resan upp så när som på ett par kortare körare.

De förtöjde den 11 juni i Sundsvall och där debarkerade alla utom Ture som varit med under hela resan. Magnus och jag for till Sundsvall och mönstrade på 2100 den 12 juni och strax efter kastade vi loss.  33,5 timmar efter losskastning förtöjde vi Beckholmen.

I mitten av augusti var Thomas Hellsten och jag ute med hörselskadade/döva i en vecka. Det var två omgångar och vi skiftade i Gräddö på torsdagen. Det var växlande väder med allt från riktigt regn och rusk till fina seglatser i fint väder och vi rörde oss mest i mellanskärgården.

Sedan har det givetvis varit en del mindre uppdrag också. Säsongen avslutades med deltagande i Saltkråkan Race. Vi startade väldigt bra och gjorde över 5 knop på kryss i en vind som var ca 5 m/s. Till sist hamnade vi dock på en 7:e plats. Under första benet tog Vanessa McIntosh bild ovan – den första på Sunbeam med alla segel satta efter branden i maj 2008!

Det är bara att njuta!

Vi ligger sedan 26 oktober i Uppsala hamn. Under året har vi haft maskingång under 570 timmar och vi har väl gått en sisådär 2000 distansminuter! Än lever The Lady!

Må så gott

CG