Tillbaka

 

IVL:s plattform för information till EU-ministrar och några utrikesministrar

Torsdagen den 17 september hade vi vår EU-minister, hennes 26 gelikar, ambassadörer och en president ombord på Sunbeam!!

IVL Svenska Miljöinstitutet använde Sunbeam som ”sitt” forskningsfartyg och gjorde en presentation inför fyra grupper och däribland även Estlands president Toomas Ilves som kan beskådas på bifogade bilder men även på det inslag som sändes i morse på Rapport

> > se  http://playrapport.se/video/1695174 < <

Deltagare från Sunbeam var Magnus Karlsson (som ju arbetar på IVL), Per Jonsson och CG Velin.

Sunbeam förtöjde på torsdagsförmiddagen (17/9) utanpå briggen Tre Kronor som tidigare förtöjt mot Logårdstrappan nedanför slottet. Under dagen hade allmänhet och press möjlighet att gå runt på fartygen och vid femtiden kom alla EU-ministrarna uppdelade på fyra gruppen och fick presentationer även av LRF, Kustbevakningen (som även var där med miljöfartyget 010) och ombord på Tre Kronor. Reportaget i rapport är i princip enbart från Sunbeam!

IVL´s VD Thord Svedberg och avdelningschefen Sam Ekstrand hade varsin dragning under sammanlagt 10 minuter men när Cecilia Malmström var ombord tillsammans med bl a Estlands president drog det ut en aning på tiden pga av deras frågor.

 Vd Tord Svedberg berättade om IVL:s verksamhet, speciellt i Östersjöregionen, och visade upp sedimentprov från döda respektive tillfrisknande bottnar i Östersjön. Avdelningschef Sam Ekstrand gav en överblick av miljösituationen i Östersjön och berättade bland annat om ett lovande projekt med fosforupptagande pellets som ska kunna minska jordbrukets fosforläckage till Östersjön radikalt

Efter presentationerna samlades vi för eftersnack i salongen och här framkom klart att IVL-folket tyckte att dagen hade varit väldigt lyckad.

Bifogad bild Magnus Karlsson och EU-minister Cecilia Malmström studerar en bottenpropp ombord på Sunbeam.

> > Bilden tagen av Gunnar Seijbold/Regeringskansliet". < <

> > Planering inför mötet. < <

Tillbaka