Tillbaka

Brand på hundraårig uppsalabåt 22 maj 2008.

> > Bilder < <


Den hundraåriga och k-märkta forskningsfartyget Sunbeam med hemmahamn i Uppsala eldhärjades under morgonen. De sju besättningsmännen lyckades rädda sig men skeppshunden rökskadades. Den 24 meter långa engelska kuttern låg för ankar för ett forskningsuppdrag utanför Vaxholm i Stockholms skärgård när branden startade.

Både räddningstjänst och sjöräddningssällskapet hjälpte till vid släckningen, som nu ska vara avslutad.

Branden startade i motorrummet, och det är framförallt det rummet och angränsande utrymme som skadats. Övriga delar ska ha klarat sig.

-Det här är en sorgens dags. Nu ska förlopp och orsak undersökas tillsammans med försäkringsbolaget, det säger skepparen och delägaren Peter Hagman till Upplandsnytt, 22 maj 2008.

 

På morgonen den 22 maj kl 0445 upptäcktes en brand ombord på Sunbeam. Det hade börjat brinna inne i styrhytten. Det fanns 7 personer och en hund ombord. Det var aldrig någon fara för personerna ombord men hunden var i styrhytten och fick i sig rökgaser. Trots släckningsinsatser gick branden inte att hejda förrän brandkåren anlände ca 25 min senare. Branden kunde släckas men då hade styrhytten brunnit ner och akterskeppet var rejält brandskadat. Maskinerna tycks dock ha klarat sig.

Branden började i isoleringen vid värmepannans skorstensgenomföring. Troligtvis har damm från vårrustningen fallit ner från styrhytten och fastnat i isoleringen. Pannan var igång under kvällen och var sedan avstängd under natten men något låg och pyrde och efter ca 6 timmar blossade elden upp.

Sunbeam var i det närmaste klar för säsongen och hade avgått från Beckholmen vid 13-tiden dagen innan. Branden inträffade vid Storön norr om Lindalssundet där hon låg förtöjd mot berget. Nu ligger Sunbeam vid Beckholmen.

> > Intervju med skeppare Peter Hagman, en av delägarna till eldhärjade Sunbeam < <


 

Tillbaka